top of page

Zeas Pizza: Δεύτε λάβετε γεύση!

Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός


Έφαγα τις προάλλες Zeas Pizza και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Λίγες φορές θα βρεις χειροποίητο, πεντανόστιμο, αφράτο ζυμάρι και τόσο νόστιμη σάλτσα!

 

Zeas Pizza: Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός

Φωτος και κείμενο: Αλέξης Ηλιάδης

 

Την πίτσα franchise, αυτή που λέμε «της σειράς», την καταλαβαίνεις αμέσως από το ζυμάρι. Είναι σύνηθες φαινόμενο εξάλλου μετά από παραγγελία από τις γνωστές πιτσαρίες να μένει το «στεφάνι» από κάθε κομμάτι στο κουτί. Με την Zeas Pizza είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Υπό κανονικές συνθήκες είμαι φανατικός «ιδεολόγος» του λεπτού ζυμαριού στην πίτσα, αλλά η πίτσα Ζέας συνετάραξε τα θεμελιώδη πιστεύω μου περί των ορθών πρακτικών της πιτσοπαρασκευής.


Fun fact: Η παραδοσιακή ελληνική πίτσα που φτιάχνει εδώ και μισό αιώνα η Zeas Pizza βασίζεται στο καναδικό στυλ με το αφράτο ζυμάρι. Γιατί καναδικό; Οι πρώτες πιτσαρίες άνοιξαν στην Ελλάδα στις αρχές των 70ς από παλιννοστούντες πρόσφυγες του Καναδά που έφεραν την τέχνη της καναδικής πίτσας στην Ελλάδα.


Το μενού περιλαμβάνει βεβαίως και πίτσα με την παραδοσιακή ιταλική λεπτή ζύμη για όσους επιμένουν σε αυτή.


Zeas Pizza: Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός

Η σάλτσα με τη σειρά της έχει μία μοναδική και πλούσια γεύση, κάτι το απολύτως λογικό αφού εμπεριέχει 10 διαφορετικά μπαχαρικά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες πιτσαρίες που βάζουν μέχρι δύο. Κοινώς είχα πολύ καιρό να φάω τόσο καλή πίτσα.


Η συνταγή είναι δυστυχώς - ή ευτυχώς - μυστική. Το μόνο που κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω ως εκκολαπτόμενος bon viveur με τις λιγοστές ακόμα μαγειρικές μου γνώσεις, είναι ο γλυκάνισος.


Zeas Pizza: Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός

Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν έκλεισα ραντεβού με τον κ. Κωνσταντίνο Πρασά - το μυαλό πίσω από την κορυφαία πιτσαρία Ζέας -, για να μου εκμυστηρευθεί μερικά από τα υπόλοιπα μυστικά της και να μου μιλήσει για την ιστορία του γαστρονομικού αυτού θεσμού της Νέας Σμύρνης.

 

Zeas Pizza: Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός

Πριν καταφθάσει ο κ. Πρασάς για την κουβέντα μας, παρατηρώ τον χώρο. Πρόκειται για ένα μοντέρνο, προσφάτως ανακαινισμένο μαγαζί. Γεμάτο, χωρίς να είναι πληθωρικό. Φαίνεται ότι έχει διακοσμηθεί με ευλάβεια και όλα είναι προσεγμένα.





Στο δια ταύτα. Ο κ. Πρασάς καταφθάνει και αρχίζουμε να συζητάμε. Αμέσως μαθαίνω αυτό που ήδη ανέφερα, ότι δηλαδή η πιτσαρία Ζέας είναι ανοιχτή από το 1973, καθιστώντας την μία από τις πρώτες πιτσαρίες στην Ελλάδα.

Πρωτοάνοιξε στον Πειραιά αλλά πολύ σύντομα ήρθε στη Νέα Σμύρνη και εδώ βρήκε την έδρα της.


Η Ζέας άλλαξε διαχείριση το 2003 κατόπιν δυσκολιών της προηγούμενης διαχείρισης, με τον κ. Πρασά να αναβαθμίζει μερικώς το μενού και να ανακαινίζει το χώρο, κρατώντας όμως την ίδια συνταγή.


Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα μαγαζί, έναν θεσμό που έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να επιτύχει για μισό αιώνα, σε έναν απίστευτα ανταγωνιστικό τομέα της γαστρονομίας (αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσες πολλές μικρές και μεγάλες πιτσαρίες έχουν ανοίξει) με την ίδια συνταγή. Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει - μόνο εξελίσσεται. Και κερδίζει.





Μετά την κουβέντα με τον κ. Πρασσά είχα την ευκαιρία να δω και τα «ενδότερα» εν δράση, πώς λειτουργεί η κουζίνα δηλαδή. Ο επαγγελματισμός και η γνώση του αντικειμένου από τους pizzaiolo είναι εμφανής.


Το κάθε ζυμάρι για να γίνει in-house θέλει 3 ώρες. Κάθε μέρα τελειώνει και την επόμενη πάλι από την αρχή! Σάλτσα με 10 μπαχαρικά είναι πραγματική αλχημεία. Και η επιλογή υλικών πρώτης τάξεως σημαίνει ότι στην ποιότητα δεν γίνονται εκπτώσεις.




Σπιτική κουζίνα - Σπιτικά υλικά

 

Έτσι, όταν μιλάω για «θεσμό», δεν το λέω τυχαία. Η Pizza Ζέας είναι γνωστή σε όλα τα νότια προάστεια και τον Πειραιά μιας και τους παρέχει υψηλής ποιότητας πίτσα εδώ και δεκαετίες. Ο ίδιος ο κ. Πρασσάς π.χ. που είναι γέννημα-θρέμμα Νεοσμυρνιώτης, μοιράστηκε μαζί μου προσωπικές του στιγμές από παλιά όταν ερχόταν εδώ μικρός για να φάει την περίφημη από τότε πίτσα Zeas.




Ένας πιστοποιημένα νεοσμυρνιώτικος θεσμός 50 χρόνων

 

Και ενώ η πίτσα είναι φυσικά ο πρωταγωνιστής, η πιτσαρία προσφέρει και άλλες επιλογές: σαλάτες, ζυμαρικά, κρεατικά, ορεκτικά, αλλά και ποικιλία κρασιών. Best sellers πάντως είναι η πίτσα Special και η ζαμπόν-τυρί. Για την πίτσα Special μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά, όπως και για τις πιο απλές αλλά γευστικότατες Romano και Μargarita (φυσικά δεν δοκίμασα μόνο μία!), καθώς και για την πίτσα Βεζούβιος που απευθύνεται στους πιο… μερακλήδες, που αντέχουν τα καυτερά.


Zeas Pizza: Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός

Αν θες λοιπόν μία λαχταριστή μπουκιά με γεύση ιστορίας και Νέας Σμύρνης, προτείνω την πίτσα Ζέας ανεπιφύλακτα. Μπορείς να την απολαύσεις στο σπίτι σου εκμεταλλευόμενος τις μοναδικές προσφορές του online delivery ή να την συνδυάσεις με μία ωραία έξοδο στην ιστορική τοποθεσία της Zeas Pizza στην συμβολή των οδών Αιγαίου και Βιζυηνού.


Να ξέρεις: είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα!

 

Zeas Pizza: Ένας νεοσμυρνιώτικος γαστρονομικός θεσμός

Zeas Pizza

Αιγαίου και Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη

Ωράριο: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 – 00:00

Κόστος: 15-25€/άτομο



 

bottom of page