top of page

Παπούτσια πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ


Παπούτσια πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ
Κρεμασμένα παπούτσια στην οδό Αντιοχείας

Τελευταίως εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία της Νέας Σμύρνης παλιά αθλητικά παπούτσια κρεμασμένα από τα κορδόνια πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.


Αυτή η πρακτική αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και λέγεται “shoefiti”. Από πού προέρχεται όμως αυτή η τάση και τι σημαίνει; Ποιος έχει την υπομονή –γιατί χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να το πετύχει– να πετάξει τα παπούτσια του στον ουρανό και να ελπίζει να μην του πέσουν στο κεφάλι.


Η αρχή αυτής της συνήθειας χρονολογείται από τη δεκαετία του ΄70. Το φαινόμενο πιθανότατα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπάρχουν πολλές ερμηνείες.


Για πολλούς τα κρεμασμένα παπούτσια είναι σημάδι της αστικής αποσύνθεσης, της παρακμής και της ερήμωσης μιας περιοχής. Δείχνουν πως το σύστημα της περιοχής δεν λειτουργεί σωστά και καταρρέει. Είναι ένδειξη ότι η κανονική τάξη και η ηρεμία έχουν ανατραπεί.


Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πρώτα παπούτσια κρεμάστηκαν από συμμορίες αγοριών που έκαναν μπούλινγκ σε παιδιά του σχολείου τους. Τα ανάγκαζαν να βγάζουν τα παπούτσια και τους τα πετούσαν πάνω στα καλώδια για να γυρίσουν στο σπίτι ξυπόλυτα.


Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έθιμο των στρατιωτών. Πετούσαν τα άρβυλα μόλις ολοκλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία. Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα πετάνε παρθένοι μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μαθητές μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Ένα σημάδι απελευθέρωσης δηλαδή.


Κρεμασμένα παπούτσια και έγκλημα


Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι μαφιόζοι πετούσαν παπούτσια στα καλώδια, ώστε να «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Έτσι, προειδοποιούσαν την αστυνομία να μην πλησιάζει στο έδαφός τους. Είναι σαν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους εγκληματίες και τις αρχές.


Στην Αμερική υποστηρίζουν ότι τα παπούτσια ανήκουν σε πρώην μέλη της σπείρας που δολοφονήθηκαν σε εκείνον τον δρόμο. Πολλές φορές τα παπούτσια είναι λερωμένα με αίμα. Είναι ένας τρόπος για να τους θυμούνται. Είναι φόρος τιμής στους νεκρούς.


Η πιο διαδεδομένη θεωρία όμως είναι πως πρόκειται για σημείο πώλησης ναρκωτικών. Η παρουσία παπουτσιών που κρέμονται από καλώδια χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για «μικρομάγαζα» ναρκωτικών και σημαίνει ότι στην περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ναρκωτικές ουσίες από συμμορίες.


Το 2003 ο πρώην δήμαρχος του Λος Άντζελες Τζέιμς Χάιν, ανέφερε ότι είχε δεχθεί δεκάδες μηνύματα από κατοίκους του Λος Άντζελες που φοβόντουσαν για τη ζωή τους. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να αφαιρεθούν όλα τα παπούτσια από τα καλώδια της περιοχής.


Όμως πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν απλώς ένας αστικός μύθος, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και πως το κάνουν διάφοροι χωρίς συγκεκριμένο λόγο, αντιγράφοντας κάτι που είδαν. Μπορεί να τα πετάνε και τίποτα πιτσιρικάδες για πλάκα.


Πάντως σίγουρα δεν είναι και πολύ καλό όταν αρχίσει να παρατηρείται αυτό το φαινόμενο κάπου. Σηματοδοτεί, όπως επισημαίνει και η πρώτη ερμηνεία, τον υποβιβασμό μίας περιοχής. Γιατί όσο κι αν αυξάνονται παροδικά οι τιμές των διαμερισμάτων, καλή περιοχή είναι μόνο η ασφαλής περιοχή.

bottom of page