top of page

Πετάνκ: Τι είναι πια αυτό το άθλημα για το οποίο μιλάνε όλοι;

Οι αθλητές του Πανιωνίου θέλουν ένα τρίτο γήπεδο πετάνκ στο Άλσος. Γιατί χρειάζονται όμως τρία γήπεδα; Και τι είναι το πετάνκ;


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ

Ομολογώ ότι πριν αρχίσω το παρακάτω ρεπορτάζ είχα κι εγώ πολλές απορίες. Έτσι, όταν κατέβηκα στο Άλσος στις 20/12 για να μιλήσω με τους αθλητές πετάνκ του Πανιωνίου και να παρακολουθήσω την προπόνηση τους, δεν πολυήξερα τι να περιμένω. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι εξεπλάγην, και μάλιστα πολύ ευχάριστα.


Πέρα από το υποκειμενικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, το κλίμα της προπόνησης ήταν σα να βρισκόμουν ξανά σε προπόνηση ποδοσφαίρου που έπαιζα πριν πολλά χρόνια. Είδα μία μεγάλη παρέα, μία μεγάλη ομάδα όπως τότε. Πειράγματα, αστεία, ανταγωνισμός, συζητησούλα, γέλια, νεύρα, τα πάντα. Ας μην προτρέχουμε όμως.


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ
Tο 1908 ο Γάλλος καλλιτέχνη Henri Matisse ζωγραφίζει τρεις νεαρούς άνδρες να παίζουν petanque.

Τι είναι το πετάνκ;


Το Pétanque ή boules ή εδαφοσφαίριση επί το ελληνικότερο, είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι σε άλλες χώρες, απλό και χαλαρωτικό. Αποτελεί μια ήπια φυσική άσκηση που συνεισφέρει στη συντονισμένη συνεργασία νου και σώματος. Ταυτόχρονα αποτελεί έναν καλό τρόπο κοινωνικοποίησης καθώς το πετάνκ είναι ένα αμιγώς κοινωνικό άθλημα. Ειδικά για προχωρημένης ηλικίας ανθρώπους αποτελεί έναν από τους πιο κατάλληλους τρόπους άθλησης και ψυχαγωγίας. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να παίξει είναι οι μπάλες του πετάνκ, λίγα μέτρα επίπεδου εδάφους - ιδανικά καλυμμένο με χαλίκι – και μερικούς συναθλητές.


Παρόμοια παιχνίδια έπαιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, ενώ η σύγχρονη μορφή του ξεκίνησε το 1907 στη Γαλλία. Περιληπτικά, οι αθλητές πετάνε μεταλλικές μπάλες, προσπαθώντας να προσεγγίσουν όσο πιο πολύ μπορούν τον στόχο: ένα μικρότερο μπαλάκι, το λεγόμενο κοσονέ. Φαντάζει απλό, αλλά όπως σε κάθε άθλημα με αντίπαλο, αναπτύσσονται ποικίλες στρατηγικές και τακτικές για να επιτευχθεί η νίκη, ενώ, μιλώντας πλέον από προσωπική εμπειρία, η ίδια η ρίψη έχει κι αυτή την τέχνη της. Το πιο κοντινό άθλημα που μπορώ να σκεφτώ είναι το curling και φυσικά το παραδοσιακό παιχνίδι των βόλων.





Στην Ελλάδα - εκτός από την Λευκάδα και την Κέρκυρα λόγω της ιταλικής επιρροής - δεν έχει ακόμα την απήχηση και αναγνώριση που έχει στην Γαλλία ή στην Ιταλία. Ωστόσο, το 2022 δημιουργήθηκε επίσημα Ελληνική Ομοσπονδία Εδαφοσφαίρισης (ΕΟΕ), καθιστώντας το πετάνκ άθλημα και με τη βούλα. Διοργανώνεται δηλαδή επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ το πετάνκ είναι και υποψήφιο για να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ

Πανιώνιος και Πετάνκ


Ο Πανιώνιος, όντας ένας από τους μεγαλύτερους πολυαθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα, έχει τμήμα πετάνκ εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα από τα καλύτερα - αν όχι το καλύτερο - της Ελλάδας. Έχει να επιδείξει διακρίσεις ακόμα και σε διεθνή πρωταθλήματα όπως η 2η θέση στο Διεθνές Πρωτάθλημα Κορσικής το 2019. Η σημερινή ομάδα του Πανιωνίου αποτελεί συνένωση του προϋπάρχοντος τμήματος με αυτό του ερασιτεχνικού ομίλου εδαφοσφαίρισης «Ο Επίκουρος»*.


Ο Επίκουρος δημιουργήθηκε από 4 Νεοσμυρνιώτες συνταξιούχους οι οποίοι βαρέθηκαν να παίζουν μπριτζ και αναζητούσαν κάτι πιο ενεργητικό, πιο κοινωνικό, κάτι που να μπορούν να κάνουν στη φύση. Ξεκίνησαν λοιπόν το 2017 να παίζουν πετάνκ στο Ζάππειο, ενώ το 2019 μεταφέρθηκαν στη Νέα Σμύρνη, στο Άλσος, χωρίς να έχουν ακόμα κανονικό γήπεδο. Σιγά-σιγά μάζεψαν κόσμο και εντέλει εντάχθηκαν όλοι στον Πανιώνιο* και αποτελούν επίσημα μέρος του, καθώς συμπληρώνουν την ομάδα μαζί με τους παλιούς έμπειρους αθλητές του Πανιωνίου, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη 2η θέση του γκρουπ του Νότου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πετάνκ. Η ομάδα μετρά πλέον πάνω από 35 μέλη και γενικά «πάει τρένο» καθώς φαίνεται πολύ πιθανό να φέρει άλλο ένα τρόπαιο στον Πανιώνιο.


*Πληροφορίες για τις προπονήσεις και το πρόγραμμα των αγώνων στην Διαδικτυακή Ομάδα στο Facebook:  


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ

Αιτήματα της ομάδας του Πανιωνίου


Η ομάδα έχει όμως ελλείψεις, αιτήματα, φιλοδοξίες και όνειρα.


  1. Τρίτο γήπεδο στο Άλσος


Ένα θέμα καίει πραγματικά την ομάδα: η δημιουργία ενός τρίτου γηπέδου στο Άλσος. Από το 2019 ζητά η ομάδα από το Δήμο ένα γήπεδο και το 2023, μετά κόπων και βασάνων, το αίτημα τους εκπληρώθηκε στο πλαίσιο του δημοτικού προεκλογικού αγώνα. Έτσι, παραχωρήθηκε ένας χώρος στο Άλσος για αυτόν τον σκοπό και με μαεστρία στριμώχτηκε στον ίδιο χώρο και δεύτερο γήπεδο. Έλα όμως που ούτε αυτό είναι αρκετό. Διότι, βάσει των κανονισμών της ομοσπονδίας, για να μπορεί μία ομάδα να κηρύξει ένα μέρος ως επίσημη έδρα της, πρέπει να έχει τρία γήπεδα στον ίδιο χώρο ώστε να μπορεί να εποπτεύει ο διαιτητής όλα τα ματς ταυτόχρονα.


Έτσι οι αθλητές του Πανιωνίου αναγκάζονται να τρέχουν εκτός Νέας Σμύρνης για να τον εκπροσωπήσουν και συγκεκριμένα στην Βούλα, αντί να γίνονται οι αγώνες στο Άλσος και έτσι να έρχεται κόσμος από όλη την Αθήνα στη Νέα Σμύρνη (μέσος όρος προσέλευσης στους αγώνες 30-50 άτομα). Επιπλέον, οι Νεοσμυρνιώτες θα μάθαιναν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές άθλησης πέραν των συνηθισμένων.


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ

Ειδικά τώρα που δρομολογείται η ανάπλαση του Άλσους, είναι μοναδική ευκαιρία να φτιαχτεί ένας χώρος άθλησης για την τρίτη ηλικία. Παιδική χαρά υπάρχει, όργανα υπάρχουν, χώρος εστίασης υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρξει και ένα γήπεδο πετάνκ ακόμη; Και δεν εννοούμε κανένα στάδιο ολυμπιακών διαστάσεων - ένας χώρος 4x15 μέτρα χρειάζεται μόνο. Τα δύο γήπεδα κόστισαν 10.000€ στο Δήμο, γιατί είναι όντως από τα καλά γήπεδα πετάνκ της Αττικής. Οι αθλητές όμως δεν ζητάνε αναγκαστικά μία ακόμα τέτοια επένδυση. Φυσικά, αν είναι εφικτή θα την επιθυμούσαν, αλλά δεν τους καίει αυτό. Θέλουν ένα γήπεδο που να πληροί τις προϋποθέσεις.


Επί της ουσίας, ζητάνε από το δήμο την απλή οριοθέτηση ενός χώρου στο Άλσος, και στη χειρότερη, όπως μου επισήμαναν πολλάκις: «Άμα μας δοθεί ο χώρος, το φτιάχνουμε και μόνοι μας το γήπεδο». Έτσι κι αλλιώς, την συντήρηση του γηπέδου, την αγορά εξοπλισμού και την προώθηση του αθλήματος την κάνουν ήδη εξ ολοκλήρου οι ίδιοι. Ο ένας έβαλε το φως, ο άλλος αγόρασε εργαλεία για τις επιδιορθώσεις σε ζημιές στο γήπεδο, ο τρίτος κάνει τις επιδιορθώσεις, άλλος προσέγγισε την εφημερίδα και μάζεψε τα παράπονα, άλλος προετοιμάζει την προπόνηση. Από την τσέπη τους, με το μεράκι τους για το άθλημα που αγαπάνε.


  1. Συμμετοχή περισσότερων γυναικών


Στους επίσημους αγώνες της Ομοσπονδίας, οι ομάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα ή δύο άτομα του αντίθετου φύλου. Από την ομάδα απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό το γυναικείο φύλο, γεγονός που δημιουργεί πριν κάθε αγώνα άγχος, γιατί η απουσία αυτή οδηγεί σε αυτόματη ήττα. Καλούνται λοιπόν εκτάκτως γυναίκες να δοκιμάσουν το πετάνκ. Περιττό να πω ότι άπασες και άπαντες είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες/-οι να πάνε στο Άλσος να δουν και να δοκιμάσουν αν τους ελκύει το άθλημα. Οι αθλητές του Πανιωνίου θα τους υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες!


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ

  1. Νεαρά ταλέντα


Ακόμη, η ομάδα θέλει να διασφαλίσει το μέλλον του πετάνκ στη Νέα Σμύρνη, προσελκύοντας νεαρά ταλέντα. Είναι υψίστης σημασίας να σημειωθεί εδώ ότι, βάσει του νόμου (Ν.4908/2022), μία διάκριση στο επισήμως αναγνωρισμένο και ευρύτατα παραγνωρίσμενο άθλημα του πετάνκ, μπορεί να προσδώσει επιπλέον μόρια στις Πανελλήνιες για τους επίδοξους μαθητές του Λυκείου. Έχουν και οι νέοι δηλαδή να κερδίσουν από την συμμετοχή τους, γιατί στον Πανιώνιο η διάκριση είναι πολύ πιθανή. Και φυσικά μπορεί να βρουν και ένα άθλημα που θα αγαπήσουν και θα ακολουθήσουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.


Πετάνκ: Το απόλυτο παιχνίδι για την Τρίτη ηλικία


Πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να σταθώ σε κάτι που με εντυπωσίασε και με συγκίνησε. Η μεγάλη ηλικία μπορεί να μην είναι επιλογή αλλά το να αφεθείς και να μετατραπείς σε «γέρο ή γριά» είναι επιλογή σε μεγάλο βαθμό. Την μέρα που πήγα στην προπόνηση δεν είδα γέρους. Είδα ανθρώπους σε προχωρημένη ηλικία (ο μεγαλύτερος 78 χρονών), αλλά γέρους δεν είδα πουθενά. Είδα ανθρώπους μέσα στην όρεξη και στο κέφι, να πετάνε μεταλλικές μπάλες 700γρ και να περπατάνε πάνω κάτω για 3-4 ώρες. Να συζητάνε ζωηρά στρατηγικές, αν θα κάνουν «πλασεδάκι» ή «καραβολίδα».


Μου μίλαγαν άνθρωποι με απίστευτο ενθουσιασμό. Άνθρωποι ευχάριστοι και φιλικοί.  Άνθρωποι που έχουν κρατήσει την ζωντάνια τους και θέλουν να την μοιραστούν. Το συνειδητοποίησα περισσότερο όταν έκανα την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μας και δυσκολευόμουν γιατί 4 άνθρωποι μιλάγανε ταυτόχρονα, θέλοντας να μου πουνε τα πάντα και να βρούν επιτέλους το δίκιο τους!





Ο κύριος π.χ. που αρχικά προσέγγισε την εφημερίδα, είναι συνταξιούχος και άρχισε να παίζει πετάνκ τον Σεπτέμβριο. Από τότε, έχει χάσει 7 κιλά και το θέμα που είχε με τη μέση του έχει βελτιωθεί αισθητά. Τον Σεπτέμβριο δεν μπορούσε να σκύψει εύκολα και όταν πήγα σήκωσε την μπάλα από το έδαφος 100 φορές.



Εν κατακλείδι


Είναι πάρα πολύ όμορφο που η Νέα Σμύρνη, είτε μέσω του Δήμου είτε μέσω την συλλόγων, τιμά την παραδοσιακή σχέση της με τον αθλητισμό, στηρίζοντας και προωθώντας τις αθλοπαιδιές. Αλλά... και η τρίτη ηλικία πρέπει και θέλει να αθληθεί.


Βέβαια, για να μην παρεξηγηθούν και οι νέοι της ομάδας, το πετάνκ είναι για όλες τις ηλικίες, και ταιριάζει γάντι σε όσους προτιμούν πιο χαλαρά αθλήματα αλλά και σε όσους δεν μπορούν να αθληθούν έντονα πια. Ο νεότερος της ομάδας, ετών 34, λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά από τροχαίο δεν μπορούσε να αθληθεί διαφορετικά. Αντί να δεχθεί την ήττα και το καθισιό, βρήκε το πετάνκ, και τώρα όχι μόνο κάνει αθλητισμό, σύντομα προβλέπεται να κάνει και πρωταθλητισμό καθώς ο Πανιώνιος πρωταγωνιστεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και θεωρείται ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του.



Πανιώνιος Άλσος πετάνκ


Για να μη μακρηγορώ και κουράζω, προσκαλώ όποιον και όποια τα κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου να παρευρεθεί σε μία από τις προπονήσεις της ομάδας, Δευτέρα, Τετάρτη ή Παρασκευή από τις τρεις το μεσημέρι και μετά. Ή αν κάνετε μία βόλτα στο Άλσος, περάστε απλά να χαζέψετε. Στην είσοδο από την Καρύλλου, δίπλα στην παιδική χαρά είναι. Μόλις ακούσετε μουσικές και δείτε ένα τσούρμο ανθρώπων να καλοπερνάει, φτάσατε στον προορισμό σας!


Πανιώνιος Άλσος πετάνκ


bottom of page